Istarska enciklopedijaIstarska enciklopedija leksikografsko je djelo koje daje cjelovit prikaz istarskog poluotoka od Preluka kraj Rijeke do Milja (Muggie) kraj Trsta, od prapovijesti do danas.
 
Kroz članke o općim i zemljopisnim pojmovima, ustanovama, osobama koje su ostavile traga u istarskoj kulturi, znanosti i drugim djelatnostima, sažeto i pregledno izlaže raspon znanja i spoznaja o Istri, prikazujući njezinu povijesnu i (multi)kulturnu osobitost, osebujan geopolitički smještaj, višeznačne utjecaje koji su oblikovali raznolike dimenzije njezine stvarnosti.
 
Prvi cjeloviti kompendij znanja i spoznaja o Istri, Istranima i svemu onome što je za Istru važno i prvi sažeti leksikografski pregled poluotoka, predstavlja sintezu odrednica istarskoga prostora u njegovoj prirodnoj, povijesnoj, etnokulturnoj i gospodarskoj raznolikosti. Jednako potrebna na kulturnom i znanstvenom kao i na političko-civilizacijskom planu, u Istri kao i ostalim dijelovima Hrvatske, u domaćim i inozemnim razmjerima, Istarska enciklopedija kroz sintetski osmišljene, sustavno i temeljito obrađene natuknice daje osebujan prikaz posebnosti te regije.
 
SADRŽAVA:
  • 3094 članka
  • 1410 fotografija, karata, grafikona i tablica
UREDNICI: Miroslav Bertoša, Robert Matijašić
 
GODINA IZDANJA: 2005
 

Nulti arak (tiskano izdanje)

Impresum (tiskano izdanje)

Predgovor (tiskano izdanje)

Suradnici (tiskano izdanje)

Upute čitateljima (tiskano izdanje)

Kratice (tiskano izdanje)

 
Dopušteno je korištenje ili citiranje pojedinih članaka u dijelovima ili u cjelini uz naznaku izvora. Ostala autorska prava zadržava Leksikografski zavod Miroslav Krleža.